Mindent az orról

Csecsemők, gyerekek, felnőttek: mire való az orr?

Hogyan működik?
Az orr a légzés kulcsfontosságú szerve, de számos egyéb funkciója is van. Valójában széles körben részt vesz a szervezet külső agresszorokkal szembeni védelmében is.

Hogyan lélegezzünk?

A csecsemőknél az orr létfontosságú szerv. 4 hetes korukig szinte kizárólag az orron keresztül lélegeznek. Ezután fokozatosan elsajátítják azt a képességet, hogy a szájukon keresztül lélegezzenek (1). A szájlégzés elsajátítása után a légzőrendszer tovább fejlődik, és változik 12 éves korig.
Mivel a gyermekek légutai kisebbek, mint a felnőtteké, az elzáródások gyakoribbak és problémásabbak náluk.
Mindenekelőtt légzési zavarokhoz vezethetnek, melyeknek a csecsemők táplálására és alvására nézve is lehetnek következményei (2). Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél a hatások hasonlóak: alvászavarok horkolással, torokirritáció, fáradtság… Ugyanolyan kellemetlenek, de kevésbé súlyosak.

Hogyan véd meg minket az orrunk kívülről?

Az orr életfontosságú, légzési funkcióján túl megvéd bennünket a külső agresszoroktól, a szervezet első védőgátja.
Az orr belsejét az orrnyálkahártya borítja. Szűri a levegőt, miközben felmelegíti és párásítja azt. Szűrő funkciója sok részecskét (baktériumok, vírusok, por, allergének, finom szennyező részecskék, stb.) eltávolít.(4)

Tudtad?

3000 illatot tudunk megkülönböztetni! Az orr a szag- és ízérzékelésben is részt vesz. Az illatmolekulák eloszlanak a nyálkahártyán, és stimulálják az agyat.

A légzőrendszer

A légzőrendszer látja el a test légzési funkcióit. Segíti a szervek oxigénellátását (a levegő belégzésével), illetve a szén-dioxid eltávolítását (a levegő kilégzésével).
Több szervből áll:

  1. Száj.
  2. Orr.
  3. Garat.
  4. Gége.
  5. Légcső.
  6. Tüdő.3

Az orrnyálkahártya

Az orrnyálkahártya úgynevezett csillós sejtekből és egyéb nyálkakiválasztó sejtekből áll. Ezt az orr mukociliáris aktivitásának nevezik.

  • A nyálka réteget képezve borítja a felületet, biztosítva a szűrés szerepét a külső részecskékkel szemben. Mivel alapvetően vízből áll, párásító és melegítő funkciót is ellát.
  • A csillós sejtek rezgő csillókból állnak, amelyek elősegítik a csírák, baktériumok, vírusok, por vagy allergének eltávolítását.

Ahhoz, hogy az orrunk jól működjön, és ellássa a fő légzési és védőfunkcióit, gondoskodni kell róla. Az orrfújás mindennapi cselekvés kell, hogy legyen, akárcsak a fogmosás vagy a kézmosás. Egy baba vagy kisgyermek orrának tisztítása bonyolultnak tűnhet. Vannak kulcsfontosságú lépések, amelyek segítenek a kicsik orrtisztításában, illetve a nagyobbak (2-3 év körüliek) önálló orrfújásra tanításában. Ez segít megelőzni az orrdugulás megjelenését, és elkerülni annak kellemetlen következményeit.

(1) Vincon C et Fausser C. Intérêt des respirations naso-pharyngées dans le désencombrement
du nouveau-né et du nourrisson. JIKRI.
(2) LES TROUBLES DE LA FONCTION RESPIRATOIRE. PARTICULARITÉS ANATOMIQUES
ET PHYSIOLOGIQUES DE L’ENFANT 443.
(3) L’appareil respiratoire.
(4) Le Quotidien du pharmacien n°3046 – Hygiène nasale et auriculaire. 14/11/2013.