Orrfújás megtanítása játékosan

Tanítsa meg gyermekét játékosan, hogyan fújja ki az orrát

A jó orrhigiénia biztosítása és a fül-orr-gégészeti fertőzések megelőzése érdekében tanítsa meg gyermekét szórakoztató módon, hogyan fújja ki az orrát.
Ha gyermeke nem tudja vagy nem akarja kifújni a saját orrát
Íme néhány játékötlet, amelyek segíthetnek neki felismerni, hogy a levegő kijön a kis orrából, hogy szórakoztató módon tanulja meg, hogyan lehet könnyebben kifújni az orrát. Ezeket a módszereket 3 éves kortól használhatod.

Madártoll


Kérje meg gyermekét, hogy tegye a kezét a szájára. Tegyél egy tollat a másik keze tenyerébe, és tegye ezt a kezet az orra alá. A játék abból áll, hogy a tollat csak az orrból kilélegzett levegővel szabad elfújni.

A hajó

Készítsen papírcsónakot, helyezze egy vízzel teli edénybe. Kérje meg gyermekét, hogy tegye a kezét a szája elé, és fújjon az orrával, hogy előremozdítsa a csónakot.

Lisztfelhő

Egy kis lisztet szórunk az asztalra. Kérje meg, hogy tegye a kezét a szája elé, majd fújjon erősen az orrával, hogy kis lisztfelhők szálljanak fel.

A gőzrajz

Üljön le gyermekével a tükör elé. Tegye a gyermek a kezét a szája elé. Fújjon az orrán keresztül a tükörbe. Készítsen rajzot az ujjaival a tükörben kialakult párában.

Tantísa meg gyermekének az orrfújás helyes módját(1)

Amikor gyermeke 3 éves kora körül már képes önállóan kifújni az orrát, tanítsa meg egyedül használni az orrtisztító oldatokat.

  • Gyermeke üljön fel, és döntse oldalra a fejét
  • Segíts neki, hogy a fúvókát a fenti orrlyukába helyezze, majd röviden permetezzen az orrába.
  • Mondd meg neki, hogy fújja ki erősen az orrát.
  • Ugyanezt végezze el a másik orrlyukkal is.
  • Tanítsd meg neki, hogy csak egyszer használja a zsebkendőt, és minden fújás után alaposan mosson kezet, hogy elkerülje mások megfertőzését.

(1) Comment pratiquer un lavage de nez ?, mise à jour le 16/07/2014. Consulté le 06/10/2014 sur le site d’amélie :
http://www.ameli-sante.fr/comment-pratiquer-un-lavage-de-nez.html
(2) Contencin P. Stérimar in rhinopharyngeal disinfection in children. La revue de Pédiatrie. 1989; 25: 421-3.