Mindent a pollenallergiáról

„Egészségedre!” – halljuk vagy mondjuk sokszor, amikor virágzik a parlagfű, a nyír, a tölgy stb., hiszen mindenkinek van legalább egy vagy akár több olyan ismerőse, aki ilyenkor megállás nélkül prüszköl, vagy épp orrot fúj és a szemét törölgeti. Ez nem is csoda, hiszen a Sterimar friss kutatása szerint 10-ből 3 magyart érint ez a betegség*. Mik is azok a pollenek, hogyan lesz valaki allergiás, mikor szenvednek leginkább, és hogy lehet védekezni ellenük? – Mindezek kiderülnek alábbi írásunkból.

Mik azok a pollenek?

A pollen nem más, mint a virágpor, amit a növények szaporodás céljából természetes úton termelnek, és amit a szél szállíthat akár több száz kilométeren keresztül is.

Mi is az a pollenallergia? Mitől és hogyan lesz valaki pollenallergiás?

Rengeteg különböző allergia létezik. Ételallergiákról, porallergiáról, macska- és kutyaszőr allergiáról, valamint a pollenallergiáról már biztos, hogy mindannyian hallottunk. De azt talán nem tudjuk, hogy a pollenallergia vagy szénanátha, orvosi nevén allergiás rhinitis – nem véletlen a sok különböző elnevezés sem – Magyarországon mind közül a leggyakrabban előforduló allergiatípus, 10-ből 3 honfitársunkat érinti*.

A pollenallergia az immunrendszer aktiválódása által kiváltott védelmi reakció, amelyet a pollenekkel való érintkezés vált ki az arra érzékeny egyéneknél.

Az allergia kialakulása és a tünetek súlyossága egyénenként teljesen különböző lehet, aminek befolyásoló tényezői lehetnek a genetikai hajlam, a környezeti érintkezés és egyéb egyéni tényezők. Azok, akiknek családjában előfordult pollenallergia, nagyobb eséllyel lesznek szintén allergiásak. Azonban a genetikai hajlam miatt önmagában nem lesz valaki pollenallergiás. A betegség az ún. környezeti kitettségtől alakul ki.  Ez utóbbi értelemszerűen azt jelenti, hogy az érzékeny egyénnek valamilyen formában érintkeznie kell a pollenekkel ahhoz, hogy az immunrendszere allergiás reakciót produkáljon.

Az allergiás tünetek jellemzően a pollenszezon alatt jelentkeznek és erősödnek fel, amikor a növények virágba borulnak. Ugyanis az allergiás egyének immunrendszere tévesen úgy érzékeli, hogy a pollenek veszélyt jelentenek, és ez túlzott védekező reakciót indít el. Az immunrendszer antitesteket és hisztamint szabadít fel, ami az allergiás tünetek kialakulásáért felelős.

Magyarországon jellemző pollentípusok

A pollenallergia gyakori probléma itthon, hiszen a Magyarországra jellemző klímaviszonyok és gazdag növényvilág miatt a pollenek széles skálája megtalálható országszerte. A pollenszezon tetőzésekor ez sokak életét nehezíti meg a tavaszi és nyári hónapokban. A Sterimar kutatása szerint a pollenallergiások nyáron szenvednek leginkább.

A kellemes időjárás és a természet szépségének élvezete a pollenallergiával élők számára inkább kellemetlen és kihívást jelentő időszakká válik. Ugyanis a polleneket könnyen szállítja a szél, így ezekben az időszakokban nagy területen telítik a levegőt, ami logikusan az allergiás tünetek súlyosbodásával is együtt jár.

A leggyakoribb pollenallergia okozói itthon általában a fák és a fűfélék:

 • Tavasszal a nyír, a kőris, a tölgy, a platán, a ciprusok és más fák pollenjei okozhatnak allergiás reakciókat.
 • Nyáron pedig a pitypang, a parlagfű és a rozs virágzása okozhat jelentős problémákat az érintetteknek.

Milyen korban alakul ki pollenallergia?

A pollenekkel általában gyermekkorunkban találkozunk először, amikor az immunrendszerünk még fejlődésben van, így sokaknál már kisgyermekkorban jelentkezhetnek az allergiás tünetek. Így a betegség akár már 3-5 éves korban megállapítható, de nem ritka az sem, hogy a pollenallergia későbbi életkorban, serdülőkorban vagy akár felnőttként alakul ki. Ennek egyik oka, hogy az immunrendszer érzékenysége az életkorral változik, a másik, hogy előfordulhat, hogy bizonyos pollentípussal csak környezeti változás hatására találkozunk először, például, ha egy új helyre költözünk.

A pollenallergia jellemző tünetei

A pollenallergia nem csak nagyon kellemetlen, de komolyan befolyásolhatja az életminőséget, a munkaképességet és az általános napi tevékenységeket. Az allergiás reakció általában az orr, a szemek, a torok és a bőr területén jelentkezik, melyek közül a legtöbbeknél tapasztalt tünetek:

Orrtünetek:

 • Orrfolyás: Vízszerű vagy nyálkás váladék folyik az orrból, amit gyakran irritálónak és fájdalmasnak is lehet érezni.
 • Orrdugulás: Az orr nyálkahártyája megduzzadhat, ami miatt a levegő nehezebben áramlik az orrüregen keresztül, nehezebben kapunk levegőt.
 • Tüsszögés: Gyakori és ismétlődő tüsszentés, ami különösen kellemetlen, ha társaságban vagyunk.

További lehetséges tünetek:

 • Könnyezés, valamint a szemek környékén, a szemhéjakon és a szemgolyó felszínén jelentkező viszketés, amit bőrpír kísérhet.
 • Torokviszketés, kellemetlen érzés a torokban, ami köhögésre ösztönözhet.
 • Bőrkiütések és viszketés. Néhányan például csalánkiütésszerű bőrkiütésről számolnak be, ami viszketéssel járhat.

Nagyon fontos, hogy az allergiás tüneteket ne bagatellizáljuk el és ha gyanítjuk, hogy pollenallergiánk van, akkor mielőbb forduljunk allergológushoz! Egy szakorvos ugyanis nagyon sokat tud segíteni a pontos diagnózis és megfelelő kezelés kialakításával, amivel sokat tehetünk az allergiás tünetek enyhítéséért és a kellemetlenségek minimalizálásáért. Bőven van még fejlődnivaló ezen a téren, hiszen a Sterimar friss kutatása szerint az érintettek pusztán 40%-a fordul szakorvoshoz*, és sokan inkább szenvednek ahelyett, hogy szakvéleményt kérnének vagy megelőznék a pollenekkel való érintkezést.

Megelőzés – gyógyszerek nélkül is sokat tehetünk!

Jelentősen javíthatjuk életminőségünket a pollenszezonban is, ha megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy megelőzzük a tünetek megjelenését, feltéve, hogy tudjuk melyik növény pollenjére vagyunk allergiások.

 • Figyeljük a pollenjelentéseket és előrejelzéseket, és eszerint tervezzük meg szabadtéri programjainkat.
 • Zárjuk be az ablakokat, így tudjuk csökkenteni a pollenek bejutását a lakásba.
 • Használjunk légszűrőket otthonunkban és az autóban, és ne felejtsük el rendszeresen tisztítani vagy cserélni a szűrőket.
 • Szellőztessük vagy mossuk ki ruháinkat, ha kint voltunk a szabadban!
 • Fürödjünk vagy zuhanyozzunk le hazaérkezéskor, és az a legbiztosabb, ha a hajunkat is gyakrabban megmossuk!
 • Ugyanígy az ágynemű gyakoribb mosása is segíthet.
 • Viseljünk szemüveget és kalapot szabadtéren, hogy minél kevesebb pollennel érintkezzünk közvetlenül.
 • A mindennapos tengervizes orrmosás is sokat segíthet, hiszen pl. tengervizes orrspray-vel kimoshatjuk az orrból a szennyeződéseket, így az allergéneket is.

Így kezelhetjük a tüneteket

A pollenallergia ugyan nem gyógyítható, de számos hatékony kezelési lehetőség áll rendelkezésünkre a tünetek enyhítésére is, ha már a tünetek megjelenésének megelőzéséért mindent megtettünk. A Sterimar mangánnal dúsított allergia készítménye kifejezetten allergiások számára készült: tisztítja az orrot, miközben eltávolítja az orrnyálkahártyával érintkező allergéneket; valamint hidratálja az orrnyálkahártyát, és helyreállítja természetes nedvességtartalmát. Fontos jellemzője továbbá, hogy tartósítószermentes, 100%-ban természetes tengervizes orrspray, nem álmosít. A tengervizes orrspray-k kiválóak lehetnek a betegség megelőzése és a tünetek kezelése esetén is. Alkalmazhatóak továbbá antihisztamin tartalmú orrcseppek, szemcseppek és bevethető akár allergén-specifikus immunterápia  is.

Hogy mit is válasszunk, az természetesen függ a már kialakult allergiás reakciók súlyosságától. Akár szakorvos bevonásával, könnyen meg lehet találni a megoldást, így pollenallergiával élőként sem kell lemondanunk a szabadban tartózkodás öröméről.

*A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar hazai forgalmazója, a Pharmanext Kft. megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.