A tengervizes orrspray-k típusai

Csodás dolog nézni a tengert, hallgatni a víz morajlását, élmény csobbanni benne, de nemcsak a lelkünkre van pozitív hatással a tengervíz, hanem a testünkre is. A tengervízben lévő ásványi anyagok enyhíthetnek például bőrbetegségeket és tisztítják a légutakat is. Nem véletlen, hogy a tengervizet már az ókori görögök is segítségül hívták egészségük fenntartásához, hiszen jótékony hatásait már Hippokratész is felismerte.

Egy tengerparti nyaralásról szó szerint kisimultabban érkezhetünk haza, hiszen a tengervíz simábbá, puhábbá teszi a bőrünket, fertőtlenít is, így leszárítja a pattanásokat, csökkenti a gyulladásokat, sőt, a tengeri só még a légzőszervi megbetegedések tüneteit is enyhíti, így allergiások és asztmások számára a tengervíznek különösen jótékony hatása van.

A tengervizes orrspray-k a huszadik század második felében robbantak be a köztudatba számos országban. Magyarország e tekintetben még gyerekcipőben jár, hiszen honfitársainknak csak 14%-a tudja*, hogy a tengervíz vagy sós víz természetes módon távolítja el az orrban található szennyeződéseket, mindeközben hidratálja is az orrnyálkahártyát.

Tudtad? Sós oldatos, tengervizes orrspray rendszeres használatával betegségeket is megelőzhetsz! Vannak olyan országok, ahol az orrmosás a mindennapi higiénia része.

Jó, ha tisztában vagyunk azzal is, hogy a tengervizes orrspray-k összetevői különbözőek lehetnek, így az általános orrhigiénia fenntartása mellett akár többféle probléma esetén is alkalmazhatjuk őket. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

Sós vizes

A sós vizes orrspray sót (közönséges nevén konyhasót), vagyis nátrium-kloridot tartalmazó izotóniás oldat. Az általános orrhigiénia fenntartására megfelelő választás lehet, ugyanis tisztít, hidratálja az orrnyálkahártyát, enyhíti az orrdugulást és az orrszárazságot.

Hígított tengervizes

A hígított tengervizes orrspray-ben a tengervízben természetesen megtalálható ásványi anyagok és nyomelemek is benne vannak. Ezek – amellett, hogy alapvető fontosságúak általános egészségünk szempontjából – az orrnyálkahártyára különösen jó hatással vannak. A tengervizet tisztított vízzel hígítják, így használata könnyed, kényelmes és mellékhatásoktól mentes. Csecsemőknél pl. ezt a fajtát alkalmazzuk az orrváladék fellazítására. De a tengervizes orrspray-knek ezt a típusát használhatjuk akár napi szinten is, ha szeretnénk orrunkat megfelelően tisztítani, hidratálni.

Extra sótartalmú (hipertóniás)

Ahogy arról a neve is árulkodik, ezek az orrspray-k extra sótartalommal rendelkeznek. Hatékonyan alkalmazhatóak a bedugult orr kezelésére, de a magas sótartalom miatt 6 éves kor alatt nem javasolt az alkalmazásuk. Ezeket az orrspray-ket csak a bedugult orr esetén vessük be, az általános orrhigiénia fenntartására az előbbi típust alkalmazzuk.

Mangán tartalmú

Ha küzdünk az allergia tüneteivel, tüsszögünk és folyik az orrunk, akkor a mangánt tartalmazó tengervizes orrspray-k sokat segíthetnek a tünetek megelőzésében! A mangán olyan nyomelem, amely elengedhetetlen az emberi test egészséges működéséhez. Nemcsak bizonyos élelmiszerekben, hanem a tengervízben is megtalálható természetes formájában. Hatással van a hisztaminfelszabadulásra, így segíthet allergiaszezonban azoknak, akik érzékenyek a különböző pollenekre, mindamellett, hogy a tengervizes oldat segít az orrnyálkahártyára tapadt allergének eltávolításában is.

*A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar hazai forgalmazója, a Pharmanext Kft. megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette.